Плодови салата

15:38 Unknown 0 Comments

Няма нищо по-дoбро от освежаваща плодова салата, когато времето се затопли. Тропически плодове като киви, портокал, ананас и манго са богати на важни за организма витамини и минерали, а също така добавят екзотичен вкус към плодовите салати. По избор може да добавите билки или любими подправки, благодарение на които цялото семейство ще обикне тези летни изкушения.
Плодови салати могат да се приготвят също така и от ябълки, малини, череши и др. Комбинацията между нашите традиционни плодове и тропическите, също води до приятни вкусови комбинации.


Мешана салата от плодове




Плодови салати се приготвят от ябълки, круши, дюли, череши, малини, кайсии,  праскови, сливи, ягоди и др. Взема се известно количество от онези плодове,  от които домакинята желае да приготви салатата. След като се отстранят костилките  (ако има такива), плодовете се нарязват на дребни кубчета, с изключение на черешите,  малините и ягодите. Така нарязаните плодове се разбъркват леко и при поднасяне се  заливат с една винена чаша ликьор или ром; отделно се счукват 50 - 60 г орехови  ядки, размесват се с 2 супени лъжици пудра захар и се поръсва салатата. Ореховите  ядки могат да бъдат заменени с бадемови. Салатата може да се приготви само от един  или няколко вида плодове.

Салата от южни плодове


Тази салата може да се приготви от портокали, мандарини, банани и др. Плодовете    се обелват, нарязват се на кубчета и се нареждат красиво в салатиерата; поливат се с    ликьор или ром, както салатата от наши плодове, след което се наръсват с пудра захар.    Съотношението на плодовете: 2 портокала, 3 мандарини, 1 банан, 1 лимон, 3 супени    лъжици пудра захар и една винена чаша ликьор или ром.



Източник: Беседи по готварство от ''Книга за домакинята"
Снимки: Интернет

0 comments: