Кухненски съдове за приготвяне на храната

19:42 Unknown 0 Comments

Добре уредената кухня, снабдена с необходимия инвентар, е от голямо значение за улеснение работата на домакинята. С колкото повече кухненски съдове и прибори разполага домакинята, толкова работата й е по-приятна и лека, толкова по-малко време употребява при приготвяно на храната, толкова по-добре се спазват изискванията на хигиената.


Кухненските съдове трябва да бъдат приготвени от такъв материал, който не изменя външния вид, вкуса, аромата на храната и не образува с хранителните продукти химически съединения, които биха могли да предизвикат отравяния. Те трябва да бъдат гладки, бел вдлъбнатини и издатини, които пречат на бързото и хубаво измиване и създават условия за натрупване и задържане на остатъци от храната. Когато домакинята разполага с по-богат кухненски инвентар, тя, както казахме вече, освен че пести време при приготвяне на храната, но има възможност да я поднесе в по-добър външен вид, което е от голямо значение както за добрия апетит, така и за усвояване на храната.
Ще изброим някои от най-необходимите за работа кухненски съдове и принадлежности, които всяка домакиня трябва да има грижа да си набави постепенно.




1. Тенджери. 

За варене на супа, зеленчуци, макарони, юфки и др. са необходими 1 — 2 тенджери с капак, с вместимост 3 — 4 литра; за сосове, задушаване на месо, зеленчуци, птици е необходима 1 тенджера с вместимост 2 — 3 литра. За мляко е необходимо да има отделна тенджера с по-малка вместимост — 1 — 2 литра.

2. Тигани. 
Тиганите служат за пържене на месо, риба, яйца, зеленчуци, тестени продукти. Картофи, зеленчуци, месо, риба е добре да се пържат в голям железен или алуминиев тиган, докато яйца, палачинки се пържат в по-малък тиган. Ето защо е целесъобразно домакинята да има няколко тигана.

3. Цедка — за прецеждане на супи, бульони, макарони, ориз, разни зеленчуци, за измиване на плодове и пр.

4. Пръстен гювеч. Както гювечът приготвен с месо, така и постният гювеч, изпечени в пръстен съд стават особено вкусни.


5. Тавички с различна големина за печене на бисквити тестени сладкиши, щрудели и др.
6.  Форма за торта, Форма за кейк, Форми 2 — 3 за козуначено тесто, разни сладкарски изделия и желета.

7. Ножове. Необходимо е в домакинството да има няколко ножа — нож-трион за рязане на хляб, малък нож за рязане на лук и зеленчуци, къдрав нож за рязане на картофи, моркови, цвекло, специално ножче за белене на белят с такова ножче, отпадъците намаляват с 1/3.





8. Резен за рязане на бисквити и тестени произведения. 
9. Дълбока супена лъжица за изливане на супи, бульони и сосове.
10. Решетъчна лъжица за обиране на пяна при варене на сладка и конфитюри, за изваждане и отцеждане на меса и зеленчуци.
11. Тел за разбиване на яйца.
12. Стъргало — ренде.

13. Обикновена точилка. 
14.  Дебела точилка.
15. Дъска за точене на тесто. 


16. Сито за бращно


17. Дъска за рязане на лук/зеленчуци.
18. Дъска за рязане на месо.


19. Тирбушон.


20. Дървен чук за очукване и изтъняване на месо.



21. Кутия за съхранение на сладки


22. Кутия за съхранение на хляб


23. Сервиз за кухненски продукти; може да се замени с отделни еднакви кутии или буркани за брашно, захар, сол и др.

Освен кухненски инвентар, домакинята трябва да разполага и със съдове за поднасяне на храната в такова количество, че те да са напълно достатъчни не само за семейството,  но и за посрещане на гости. Нашият пазар е извънредно богат със сравнително евтини и художествено изработени сервизи за хранене, за чай, кафе и др. Хубавият сервиз служи за украса на масата, а дава и добър вид на поднесената храна.


Източник: Беседи по готварство от ''Книга за домакинята"
Снимки: Интернет

0 comments: