Сандвичи с зеленчуци и месо

20:09 Unknown 0 Comments


Сандвичите представляват апетитна закуска и за членовете на семейството. Ако домакинята умее да използува наличните продукти в домакинството тя би могла да приготви най-разнообразни сандвичи за сутринна или следобедна закуска, които биха събудили апетита и най-капризното дете.

Сандвичи с масло 
Двете еднакви филийки се намазват с масло, слагат се една върху друга с намазаната страна навътре и се притискат леко, за да се залепят. 

Сандвичи с кашкавал и сирене 
Филийката се намазва леко с масло; отрязва се по формата на хлебната филия парче кашкавал или сирене, поставя се върху едната филийка и се покрива с втора. Тези сандвичи могат да бъдат поднесени и без масло.
Сандвичи със салам и всички видове колбаси 
Употребява се шунка от бут, шунка от роле, лебервурст, сланина, шпеков салам или луканка, кайзер, пастет и др. Филийките се намазват с масло на тънък пласт, колбасите се нарязват по формата на филийките и се слагат върху тях. Други много употребявани сандвичи, хубави на вкус и вид, са сандвичите от пушени риби — аншоа или хамсия, херинги и др. Особено вкусни са тия от консервирана риба.


Сандвичи със зелено масло 
Взема се прясно масло според нуждите на домакинята и се разтрива с дървена лъжица много добре, заедно със ситно нарязан магданоз, докато стане еднородна, гладка маса. В маслото може да се сложи малко горчица или хрян. С маслото се намазва приготвената филийка и върху него се слага парче варено телешко, свинско месо бяло месо от пиле или език, нарязани по формата на хлебните филийки. Отгоре се наръсват с чер пипер.

Сандвичи с паста от твърдо сварени яйца 
Сваряват се твърдо яйца, според нуждата на домакинята. След като изстинат, се отделят жълтъците от белтъците. Жълтъците се разтриват с дървена лъжица с черен пипер и сол, прибавя се олио, докато се получи гъст крем, с който се намазват приготвените хлебни филийки. Върху крема' се наръсва белтъкът, накълцан на ситно с нож.

Сандвичи с хайвер от сирене и червени домати 
Взема се около 1/4 кг сирене, разтрива се добре с дървена лъжица заедно с 1 — 2 обелени и нарязани на ситно червени домати, една главичка лук, настърган на ситното ренде, сок от лимон, около една кафена чашка олио и, по желание, една печена малка пиперка, също нарязана на ситно. Всичко това се бърка, докато се получи еднородна маса. При бъркането се прибавя чер и червен пипер.  С така получения хайвер се мажат приготвените хлебни филийки и се украсяват с кръгчета от варени морковчета, кисели краставички и др.

Сандвичи от сиренена паста 
Взема се 1/4 кг сирене и се разтрошава на дребно, прекарва се през преса или се стрива на пюре, прибавят се с 2 — 3 супени лъжици прясно масло, 1 лъжичка счукан кимион, 1 лъжичка червен пипер, като се разбива добре, докато се образува гладка паста, с която се мажат нарязаните филийки. Сандвичите се гарнират по желание на домакинята с магданоз, моркови, краставички, домати и други. 



Следва продължение... Сандвичи - част 2


Източник: Беседи по готварство от ''Книга за домакинята"
Снимки: Интернет

0 comments: